Ondervloer kiezen

Dan heb je je laminaat gekozen, sta je ineens voor de vraag; Welke ondervloer kiezen?! Hoe saai is dat?! Dat valt best mee zo te zien aan het filmpje ‘avontuur van de ondervloer’.
Maar verder kan je hier lezen hoe je dat doet, zo’n ondervloer kiezen, zodat je weet waarom je welke ondervloer kiest.

 

Hoe doe je dat

 

  • Het is aan te raden om van te voren de vochtigheid van de ondergrond te (laten) meten, sommige bedrijven doen dit gratis bij levering van het laminaat.
  • De ondervloer die je kiest is erg afhankelijk van de situatie, zoals de ondergrond, de plek in huis en de oneffenheden in de ondergrond, en het comfort dat je kiest.
  • Bij een vloerverwarming kies je een zo dun mogelijke geperforeerde ondervloer, ook wel opencellig genoemd. Ondervloeren zijn op rol, of in platen verkrijgbaar.
  • Door middel van de volgende vragen krijg je grip op de keuze van de ondervloer die je nodig hebt:

 

1) Wat is de ondergrond waar je de vloer op gaat leggen?

Een houten of betonnen ondergrond brengt andere keuzes voor ondervloeren mee.
Vaak leg je bij een houten ondergrond nog onder de ondervloer, een grond van spaanplaat neer om de vloer te egaliseren, doe je dit niet, dan ben je bijna gedwongen de dikkere ondervloerplaten te gebruiken.

Het is aan te raden een vochtwerende folie neer te leggen.
Leg in elk geval op een betonnenvloer in een nieuwbouwhuis én op een vloer op de begane grond een vochtwerende folie aan, behalve als je vloerverwarming hebt.

Op de verpakking van de folie staat de dikte en het materiaal van de folie. De dikte moet, afhankelijk van het materiaal de volgende diktes hebben:
LDPE; 150 micron, dus tenminste 0,15 mm
PP; 15 micron, dus tenminste 0,015 mm
PET; 15 micron, dus tenminste 0,015 mm
De voorkeur gaat uit naar een folie dat uit 1 geheel bestaat. In een ander geval zal je ze aan elkaar moeten plakken.
Soms is de vochtwerende folie al geintegreerd met de ondervloer die je kiest, zoals Alupete.

 

2) Tot hoeveel mm is egalisering nodig?

Dit kan verschillen van 1 tot ongeveer 13 mm, en is afhankelijk van de situatie en ondergrond. Bij hout zijn de verschillen in hoogte vaak groter.
Let op: Een dikkere ondervloer is vaak beter tegen het doorgangsgeluid naar de onderburen, maar is vaak slechter voor het isoleren van loopgeluid!

 

3) Waar ga je het laminaat leggen?

In een appartement is een geluidsvermindering tot 10dB vereist, in verband met het geluid naar de onderburen (contact- of doorgangsgeluid).
De ondervloeren die hieraan voldoen hebben een (geel) TNO-keurmerk. Het is ook aan te raden dit type ondervloer te gebruiken op een eigen verdieping in huis.

 

4) Hoeveel last heb je van het geluid van, bijvoorbeeld, (hoge) hakken in je eigen ruimte.

Dit heet loopgeluiddemping, of reflectiegeluidsisolatie. Om dit tegen te gaan heb je een ondervloer met veel massa nodig, zoals een ondervloer van rubber.