Laminaat leggen

Laminaat leggen kost heel wat moeite, zoals te zien in deze video kan je er zelfs voor kiezen om de vloer eerst nog te egaliseren. Dat hoeft niet altijd, maar een ondervloer is wel noodzakelijk! Ontmoedigd? Helemaal niet nodig, want hieronder kan je stap voor stap lezen hoe,  laminaat leggen.

 

Hoe doe je dat

 

Het is aan te raden eerst een vochtwerende folie neer te leggen

 • Spreid de folie over de hele kamer uit, zodat de randen een paar centimeter (4 cm is genoeg)  tegen de muren omhoog staan.
 • Als de folie niet uit een stuk kan bestaan door de breedte of lengte van de kamer, plak dan met tape de stukken folie over elkaar. Zorg hierbij dat de folie ongeveer 3 cm over elkaar heen ligt.

 

Ondervloer

Er zijn verschillende soorten ondervloeren, kijk hier hoe je de juiste ondervloer kiest voor jouw situatie.

Ondervloer op rol: Leg de stroken van de ondervloer tegen elkaar aan en plak deze naden aan elkaar (dus niet overlappend) met tape.

Ondervloer in platen: De platen kan je het beste “in verband” leggen (zoals ook bakstenen worden gelegd). Dus als je 2 platen tegen elkaar hebt gelegd dan ligt boven de naad van die aan elkaar liggende platen ongeveer het midden van de nieuwe plaat.

 

Laminaat

 • Zoek de meest rechte muur van de kamer, dit kan op verschillende manieren met touw, een lasertje, etc.
 • Gebruik afstandsblokjes (of houten stukjes van gelijke afmetingen) om een afstand van minimaal 10mm te bewaren met de muur voor je de eerste plank neerlegt.
 • Leg de eerste rij van het laminaat in de lengte langs de rechte muur, als je lijmt; lijm deze dan aan de korte kant, en verwijder lijmresten meteen met een doek. Volgende rijen lijm je ook vast aan de zijkanten.
 • Als je kliklaminaat hebt; Leg de ene plank naast de andere, en tik met een hamer tegen een reststukje, die op zijn beurt tegen de plank rust. Dus tik niet direct tegen het laminaat! (Dat kan schade veroorzaken)
 • Aan het andere eind van de kamer zorg je dat je een stuk laminaat afzaagt, zodat je precies 10mm over hebt tot de muur (ivm het afstandsblokje) Het stuk van het laminaat waar je gezaagd hebt leg je richting de muur. Eventuele lelijk gezaagde stukjes verdwijnen op deze manier achter de (nog aan te leggen) plinten.
 • Zorg dat je elke volgende rij ‘in verband’ legt. Het einde van de ene plank mag nooit gelijk zijn aan het einde van de naastliggende plank.
 • Je kan gebruik maken van een profielmal om lastige hoeken uit te tekenen op het materiaal door eerst de mal tegen de hoek aan te drukken, zodat deze de vorm van de hoek overneemt. Deze vorm kan je hierna gebruiken om op het materiaal over te tekenen, en vervolgens (ruim) uit te zagen.
 • Snij met een stanleymesje de randen van de folie weg, precies langs de rand van het laminaat.
 • Laat de vloer een dag liggen, en haal dan pas de afstandsblokjes weg.
 • Plinten die je bevestigt aan de muur kan je hierna meteen aanleggen, plakplinten kunnen het beste pas aangelegd worden nadat de vloer een week ligt. (zie verder ‘plinten plaatsen’ voor verschillende soorten plinten)