Bloemstuk maken

Een bloemstuk maken kan zo ontspannen zijn. Maar in het bovenstaande filmpje, waarin de altijd drukke Bert Visscher gaat bloemschikken gaat het er natuurlijk heel anders aan toe! Wil jij wel op een ontspannen manier een prachtig bloemstuk maken, dan kan je hieronder lezen hoe je dat aanpakt!

 

 

Hoe doe je dat

Er zijn verschillende soorten steekschuim te koop, waarvan de bekendste groen en grijs gekleurd zijn. Er bestaat ook gekleurd steekschuim, dat ofwel de eigenschappen van groen steekschuim (dus wateropnemend) ofwel van grijs steekschuim (niet wateropnemend) heeft. Let bij het kopen van gekleurd steekschuim dus op dat je de juiste soort koopt. Dat hangt er vanaf of je kunstbloemen, gedroogde bloemen, of echte (natte) bloemen gebruikt. Per soort staat hieronder uitgelegd welke soort je moet hebben

 

 

Bloemstukje van natte snijbloemen

 

Gebruik groen steekschuim

  • Natte snijbloemen kun je uit je tuin, of van je balkon halen en direct gebruiken voor je bloemstukje.
  • Pak een groot stuk groen steekschuim. Om een bloemstukje van natte snijbloemen te maken heb je dit groene steekschuim nodig om ze in te steken. Dit groene steekschuim heeft een cellenstructuur vergelijkbaar met die van een plant; het schuim kan water opnemen, opslaan en weer afgeven aan de bloemstengels die in het schuim gestoken zijn.
  • Snij het stuk steekschuim dat je wil gaan gebruiken af.
  • Leg het steekschuim voor je het gaat gebruiken in een emmer of bak met water (liefst ook met wat snijbloemen voeding erin)
  • Leg het schuim met een kant op het wateroppervlak en laat het zich volzuigen met water (dit duurt een paar minuten), als het schuim vol is zal het of net onder het wateroppervlak gaan drijven, of helemaal naar de bodem zakken.

Versnel het proces niet door het blok naar beneden te duwen, het schuim zal dan van alle kanten tegelijk water naar binnen zuigen waardoor midden in een luchtbel onstaat die ervoor zorg dat een groot deel van het schuim geen water meer kan opnemen; de bloemen van het bloemstukje zullen dan niet lang overleven.

  • Gebruik het schuim meteen nadat het is volgezogen met water, laat het dus niet eerst weer uitdrogen, dan kun je het niet meer gebruiken.

Als je nat steekschuim over hebt kun je het evt. nog bewaren in een afgesloten plstic zak; hierin blijft het vochtig). Als het groene steekschuim eenmaal gebruikt is voor het bloemstukje is het niet meer her te gebruiken (de cellenstructuur is dan teveel beschadigt)

 

Bloemstuk van gedroogde bloemen of kunstbloemen

 

Gebruik grijs steekschuim

Gedroogde bloemen kun je uit je tuin of van je balkon halen, vervolgens drogen (zie hieronder) en dan gebruiken voor je bloemstukje. Kunstbloemen kun je kopen en direct gebruiken voor je bloemstukje. Grijs steekschuim is steviger dan groen steekschuim, voelt ruwer aan en heeft geen wateropnemende eigenschappen. Het grijze steekschuim kan in tegenstelling tot groen steekschuim hergebruikt worden voor een volgend bloemstukje.

 

Bloemen drogen

Bloemen kun je aan de lucht drogen; hang de bloemen onderste boven aan een draad/waslijn in een droge, warme ruimte (bijv. de zolder).
Een andere manier is om de bloemen te drogen tussen papier (gebruik bijv. afwisselend vloeipapier en kranten), gebruik een houtpers (of anders een stapel boeken) om het papier aan te drukken.

 

 

Bloemen schikken

gebruik ook andere materialen in je bloemstuk

Gebruik ook andere materialen in je bloemstuk zoals hier een aubergine!

  • Kies welke vorm steekschuim je wilt gebruiken, je kunt het schuim in allerlei verschillende vormen kopen (bijv. vierkant, rond, hart-vorm).
  • Leg watervaste tape, een bloemenschaar of scherp mesje, binddraden en satéprikkers klaar.
  • Kies andere materialen of objecten, zoals gedroogde bladeren, linten, strikken, mos, takken. Maar je kan bijvoorbeeld ook fruit of groente gebruiken.
  • Leg het steekschuim in de pot, vaas of mand
  • Bedenk de kleurstelling van je bloemstuk. het hoeft niet altijd een dolle boel te worden, je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor alleen paars-witte kleuren.
  • Bedenk een variatie van grote en kleine soorten bloemen. Variatie doet wonderen!
  • Steek de bloemen, bladeren en andere materialen erin zoals je dat mooi vind; Je kan bijvoorbeeld grote bladeren of bloemen aan een kant of helemaal rondom zetten, waarbij je de rest opvult met de andere kleinere bloemen. Het is vaak ook leuk om tussen de bloemen stengels met hele kleine bloemetjes te steken, zoals witte trachelium.

Om zachte stengels er beter in te kunnen steken kun je een gaatje voorprikken met een satéprikker.
(probeer (vooral bij groen steekschuim) zo min mogelijk om eenmaal ingestoken materialen er weer uit te halen en opnieuw erin te steken, het steekschuim beschadigd hierdoor).

  • Zet het bloemstukje op leuke plaats en buiten direct zonlicht.
  • Geef het bloemstukje bij gebruik van natte snijbloemen (en groen steekschuim) regelmatig water.