Derailleur afstellen

Als je de Alpe d’Huez op wilt, zoals in bovenstaand filmpje moet je wel zeker weten dat je fiets helemaal in orde is, en je derailleur is daarbij een van de belangrijkste onderdelen! Wil je goed aan de start verschijnen, dan lees je hieronder hoe je je derailleur kan afstellen!

 

 

Hoe doe je dat

Om lekker te kunnen fietsen is het belangrijk dat je versnelling (derailleur) goed staat afgesteld. Zowel aan de achterkant als aan de voorkant zitten twee schroefjes, vaak staan hier de aanduidingen ‘H’ (high) en ‘L’ (low) bij. Het H-schroefje gebruik je om je hoogste versnelling af te stellen en en L-schroefje om je laagste versnelling af te stellen. Op het schakelsysteem bij je stuur zit ook nog een stelnippel om je kabel iets losser of juist strakker te zetten als dat nodig is.

 

Je versnelling goed afstellen

Gebruik het H-schroefje en het L-schroefje om je derailleur af te stellen

  • Zet je ketting op je grootste voorblad en je kleinste achtertandwiel.
  • Zorg er dan voor dat de derailleur in het midden van je kleinste achtertandwiel komt te staan, door aan het H-schroefje aan de achterkant te draaien. De derailleur gaat naar binnen als je met de klok mee draait (aandraait) en naar buiten als je tegen de klok in draait (los draait). (Zet met de stelnippel bij je stuur de kabel evt. iets losser als dit niet lukt).
  • Zet nu je ketting op het kleinste voorblad en het grootste achtertandwiel.
  • Zorg nu ook weer dat de derailleur in het midden van je grootste achtertandwiel komt te staan door aan het L-schroefje aan de achterkant te draaien. De derailleur gaat naar buiten als je met de klok mee draait (aandraait) en naar binnen als je tegen de klok in draait (los draait). (Zet met de stelnippel bij je stuur de kabel evt. iets strakker als dit niet lukt).
  • Doe nu hetzelfde voor de voorkant; Zet je ketting op je grootste voorblad en je kleinste achtertandwiel.
  • Je derailleur komt weer in het midden van je grootste voorblad  te staan door aan het H-schroefje aan de voorkant te draaien. De derailleur gaat naar binnen als je met de klok mee draait (aandraait) en naar buiten als je tegen de klok in draait (los draait). (Zet met de stelnippel bij je stuur de kabel evt. iets strakker als dit niet lukt).
  • Zet je ketting nu weer andersom, dus op het kleinste voorblad en het grootste achtertandwiel.
  • Zet de derailleur in het midden van je kleinste voorblad (laat de linker binnenkant net langs je ketting lopen) door aan het L-schroefje aan de voorkant te draaien. De derailleur gaat naar buiten als je met de klok mee draait (aandraait) en naar binnen als je tegen de klok in draait (los draait).  (Zet met de stelnippel bij je stuur de kabel evt. iets losser als dit niet lukt).