Eieren koken

Voordat je eieren kookt is het verstandig eerst te kijken of het ei goed is. In bovenstaand filmpje gebeurt dit door het ei op de grond te gooien, of er in te bijten. Niet erg verstandig, vindt ook Calimero, die toekijkt. En die is nog wel héél klein… want dit is het eerste filmpje van de Calimero serie (“Mama, mama, ik ben geboren!”). Maar hieronder kan je lezen hoe je wel kan kijken of de eieren nog goed zijn, én hoe je ze zo kan koken zoals jij wilt!

 

 

Hoe doe je dat

  •  Haal de eieren uit de koelkast/ bewaarplek. (Eieren hoef je eigenlijk niet in de koelkast te bewaren, hoewel de meeste mensen dat wel doen)

 

Check of de eieren nog goed zijn

  • Leg ze voorzichtig in een pan/schaaltje met ruim water.

Als ze zinken zijn ze vers.
Als de eieren met de punt naar boven komen zijn ze wat ouder, maar nog wel goed.
Als ze drijven zijn ze niet goed meer

  • Laat de eieren op kamertemperatuur komen of prik een gaatje aan de onderkant (de bredere kant) van het ei; dit voorkomt dat het ei barst zodra ze in het kokende water komen.
  • Check op het doosje waar de eieren uitkomen of het kleine, medium, grote, of extra grote eieren zijn. Dit wordt op het doosje respectievelijk aangeven met S (van small), M (van medium), L (van large) en XL (van extra large).
  • Kook ruim water in een steelpannetje, en leg met een lepel voorzichtig de eieren erin zodra het water kookt, óf leg de eieren alvast in het pannetje, kook water in een waterkoker en giet dit over de eieren heen. Zorg dat de eieren helemaal onder water staan.

 

Kook de eieren hard of zacht volgens onderstaand schema:

Klein ei (small; S)
Zacht gekookt: 2-3 min.
Half zacht gekookt: 4-5 min.
Hard gekookt: 6-7 min.

Medium ei (medium; M)
Zacht gekookt: 4-5 min.
Half zacht gekookt: 6-7 min.
Hard gekookt: 8-9 min.

Groot ei (large; L)
Zacht gekookt: 6-7 min.
Half zacht gekookt: 8-9 min.
Hard gekookt: 10-11 min.

Extra groot ei (extra large; XL)
Zacht gekookt: 8-9 min.
Half zacht gekookt: 10-11 min.
Hard gekookt: 12-13 min.

  • Haal de pan van het vuur
  • Laat (een deel van) het hete water vast uit de pan lopen
  • Laat de eieren ‘schrikken’ onder koud, stromend water terwijl je de pan schuin houdt. Hiermee stop je het kookproces, zodat de eieren niet verder garen, en zorg je ervoor dat de eieren makkelijker te pellen zijn.