Fietszadel op hoogte stellen

Je zadelhoogte is enorm belangrijk voor het evenwicht op je fiets. Daarnaast, is het natuurlijk heel handig als je met je voeten de grond kan raken! Vroeger kon dat op geen enkele manier, met de velocipedes die ze toen hadden. Hierboven zie je op het filmpje hoe moeilijk fietsen dat is! Dus moet je bij het kopen van een nieuwe fiets wel op het formaat van het frame letten. Gelukkig kan je ook je fietszadel in hoogte verstellen. Wil je jouw fietszadel afstellen? Dat is een fluitje van een cent. Hieronder lees je hoe je dat kan doen!

 

 

Hoe doe je dat

De bout die je moet losdraaien zie je hier vlak onder het midden van de foto.

Bepaal of je zadel op de juiste hoogte staat, of dat deze hoger/lager gezet moet worden.
Als je op je zadel zit, met je voet op een van de pedalen in de laagste stand, dan moet je knie nèt niet gestrekt zijn. Als je zadel hoger of lager gezet moet worden doe je dat als volgt:

  • Zoek de bout of impbusmoer vlak onder je zadel.
  • Pak een passende steek- of ring sleutel als je een bout hebt, of een passende imbussleutel en draai de bout of imbus-moer los.
  • Aan de andere kant van de stang dan waar de bout zit, zit soms ook nog een moer.  Bij het losdraaien van de bout kun je deze bout dan tegenhouden (ook met een steek- of ringsleutel) zodat het losdraaien van de bout makkelijker gaat.
  • Draai het zadel afwisselend naar links het rechts (wrikken) en trek het zadel tegelijkertijd omhoog als je het hoger wilt zetten of duw het zadel tegelijk met het wrikken naar beneden als je het lager wil zetten.
  • Als je zadel op de juiste hoogte staat draai je deze weer vast.
  • Bepaal nogmaals of het zadel (nu wel) op de juiste hoogte staat.