Condoleance

Humor en dood gaat vaak verrassend goed samen. Begrafenissen verworden vaak na enige tijd tot gezellige reunies, waar de lachsalvo’s door de ruimte bulderen. De cabaretier Freek de Jonge heeft met zijn ‘leven na de dood’ zelfs een nummer 1 hit gehad. Maar als er iemand dood gaat is het natuurlijk vooral erg verdrietig. De meest naasten worden na het overlijden gecondoleerd. Maar hoe doe je dat eigenlijk, dat concoleren? Veel mensen vinden dit erg lastig. Door de punten hieronder te lezen krijg je meer houvast, om op jouw eigen manier iemand te condoleren.

 

Hoe doe je dat

 

Er is geen echte vaste manier om een condoleance over te brengen, het gaat om de persoonlijke aandacht die gegeven wordt. Toch is er enige houvast;

  • Als je direct van iemand hoort dat deze een familielid/vriend(in) heeft verloren condoleer je degene direct
  • Na deze eerste condoleance, of als je het overlijden via iemand anders hebt gehoord, stuur je diegene (je kennis, vriend(in), familielid) een kaartje of een brief. Het wordt meestal als nog persoonlijker ervaren als dit met de hand is geschreven.
  • Langs gaan of een telefoontje plegen is ook altijd goed, maar stuur als eerste reactie liever geen sms-bericht, dat kan na de eerste reactie natuurlijk wel!
  • Laat weten dat je meevoelt met deze persoon, en evt. dat je er voor hem/haar wilt zijn.
  • Veel mensen vinden condoleance teksten erg moeilijk om op te schrijven. Een mooie herinnering uit het verleden ophalen met jou/jullie en de overledene en het gevoel dat deze herinnering je geeft is vaak een mooie invulling aan je brief, kaart, telefoontje, bezoek. Maar ook een gedicht dat misschien goed omschrijft wat je wilt zeggen is heel goed te gebruiken als tekst aan de achtergebleven persoon, ter nagedachtenis en ondersteuning.
  • Als je twijfelt om een condoleancebericht te sturen, bijvoorbeeld omdat het al lang geleden is dat je contact hebt gehad, stuur dan toch een bericht.
  • Na de begrafenis vraag je soms, maar niet elke keer hoe het gaat met degene die iemand verloren heeft. Een blik, of extra aandacht geeft tenslotte ook weer dat u meevoelt.

 

Vaak denk je op dit soort momenten ook aan je eigen uitvaart, je dood en wie je achterlaat. Regel uw uitvaartverzekering nu dan is dat ook weer gebeurd.

Je kunt steeds vaker je medeleven ook via websites laten blijken. Er wordt dan bekend gemaakt dat er een condoleance-register geopend is op bijvoorbeeld;www.condoleance.nl  www.condoleren.nu of www.condoleren.net