Autoradio inbouwen

Een autoradio inbouwen vinden echte autosleutelaars geen enkel punt. Ook als er geen autoradio in de auto zit, behalve als ie gestolen is natuurlijk. Zelf bouwen ze de radio er even in een mum van tijd in en maken er een echte “Knight Rider KIT” van! Zoals blijkt in dit filmpje van Koefnoen is dat niet altijd een lolletje. Want KIT kan zomaar jaloers worden… Voor de minder ervaren sleutelaars die een gewone autoradio willen installeren, is er toch hoop. Hieronder staat een beschrijving, hoe je dat doet, zo’n autoradio inbouwen!

 

Hoe doe je dat

Er zijn 2 mogelijkheden: er zit geen radio in de auto, of je wilt je autoradio vervangen door een Nieuwe autoradio

 

Het de-installeren van je autoradio

 • Gebruik de (originele) demontagesleutels en stop deze in de smalle uitsparingen tussen de autoradio en het metalen frame dat je ziet.
 • Schuif de radio uit het metalen frame
 • Zoek naar 2 schroeven waar het frame mee vast zit, de plek verschilt per autotype, en schroef deze los met een kruiskopschroevendraaier

 

Het inbouwen:

 • Haal het klepje voor het gat waar de autoradio in moet weg, door middel van een gewone schroevendraaier.
 • Schuif het metalen frame van de nieuwe autoradio in het dashboard en zet deze (met schroeven) vast.
 • In het dashboard zitten verschillende verschillende draden vast aan een zwart blokje (een ISO connector). Deze ISO Connector sluit je aan op de nieuwe autoradio*
 • Er is nog een aansluiting, die kan lijken op een soort coax-kabel (voor de kabelaansluiting van je tv), het is je antenneaansluiting. Deze sluit je ook aan op je radio. Past het niet, dan zijn er op de meest voor de hand liggende plaatsen verloopstekkertjes te koop. (Maak daarvoor bijvoorbeeld een foto voor de contacten die je moet hebben)
 • De kabels kunnen wat lang zijn, dus stop deze nu aan de zijkanten helemaal achterin het gat waar de radio straks komt.
 • Schuif nu de autoradio in het metalen frame, tot je een klikje hoort.
 • Een kunststof afwerkstrip voor om het front van de radio heen kan je nu als afwerking er op klikken. (bij sommige types  moet deze afwerkstrip al op de radio zitten voor je hem in het metalen frame klikt)

 

 

* Aansluiting met en zonder ISO connector

Soms zit er in een auto, of aan een radio geen ISO connector maar een ander soort aansluiting, meestal een 16 polige

quadlock

bij sommige auto’s is een quadlock aansluiing normaal. Gebruik dan een verloopstekker zoals deze naar ISO

female aansluiting maar soms ook Quadlock aansluitingen (deze worden vaak gebruikt voor kabels van automerken BMW / Citroen / Ford / Mercedes / Opel / Peugeot / Skoda en Volkswagen). Deze zijn in vele autozaken en elektronicawinkels te koop, zoals bijv. Conrad.nl

 • Sluit de verloopstekker aan op de ene stekker, en steek de andere in de ISO-connector
 • Zijn er aan 2 zijden geen ISO connectoren kan je de radio met de auto verbinden door het gebruik van 2 verloopstekkertjes die je bij de ISO-connector aan elkaar kan koppelen, zodat je 1 snoer krijgt met aan het uiteinde 2 verschillende soorten stekkertjes.

 

Naast 16 polige aansluitingen bestaan er ook aansluitingen met meer of minder polen en ook nog eens in verschillende maten:

12 polige aansluiting (enkele KENWOOD en Pioneer radio’s)

14 polige aansluiting

15 polige aansluiting (enkele SONY XR-44xx /  XR 55xx / XR70xx / en XR- U serie radio’s)

17 polige aansluiting (SONY radio’s van o.a XR-U220 / XR-U330 / XR-U440 / XR-U550 / XR-U660  en originele autoradio’s van BMW 3 / Land Rover / en Rover)

18 polige aansluiting (bij Pioneer radio’s DEH-P1Y / DEH-P8MP en DEH-P80MP en SONY CDX-serie en o.a XR-C series)

20 polige aansluitin (bij o.a. AEG radio’s)

21 polige female aansluiting (bij autoradio’s van Kia en Hyundai vanaf 2005)